„Nauwelijks adopties Roemeense wezen Twee kinderen aangekomen op Schiphol

15 October 1990

Gepubliceerd op: 15 oktober 1990

„Nauwelijks adopties Roemeense wezen

Twee kinderen aangekomen op Schiphol

DEN HAAG — Er zullen waarschijnlijk niet veel Roemeense kinderen meer door Nederlandse gezinnen kunnen worden geadopteerd. Het probleem is dat de overvolle weeshuizen in Roemenië nauwelijks over „afstandsverklaringen" beschikken die nodig zijn voor de adoptieprocedure. Dat verwacht J. Braat van de Vereniging Wereldkinderen, die zich inzet voor het welzijn van kinderen in de wereld.

Op zaterdag arriveerden op Schiphol twee wezen uit Roemenië, voor wie wel een afstandsverklaring kon worden overgelegd. Het gaat om een meisje (Eléna) van vier jaar en een jongen (Robert) van drie. Beiden zijn afkomstig uit het weeshuis "Leagenul de Copii" te Boekarest.

De overkomst van de twee kinderen was geregeld door de Vereniging Wereldkinderen. De contacten tussen de vereniging en het weeshuis dateren van begin dit jaar. Toen organiseerde de vereniging een goederentransport ter waarde van 1,5 miljoen gulden voor vijfentwintig weeshuizen. „De kinderen zijn in Nederland terechtgekomen op verzoek van de directeur van het weeshuis", aldus de woordvoerder.

Experimenteel

De twee kinderen komen terecht bij ouders die allang op een wachtlijst bij de vereniging staan ingeschreven en die over een beginseltoestemming van het ministerie van justitie in Den Haag beschikken. De adoptieprocedure voor deze kinderen heeft ongeveer zes maanden gekost, aldus de vereniging. „Het gaat om een experimentele procedure, om te kijken hoe het één en ander verloopt, hoe het loopt met de benodigde formulieren en hoe de betreffende instanties zich opstellen".

Volgens Braat is er sinds begin dit jaar een nieuwe adoptiewet van kracht, die de adoptieprocedure in Roemenië wel enigszins heeft vereenvoudigd. Voorheen moest alles worden geregeld via Boekarest, nu hebben de regionale rechtbanken de bevoegdheid de procedure af te wikkelen. Momenteel lopen er volgens Braat geen procedures.