Argos: Adoption, market of corruption and happiness

6 October 2012
Geplaatst op 5 oktober 2012 door Barbara Schreuders onder Afleveringen, Nieuws, Podcast, Politie en Justitie
Adoption is a possibility for parents to get a child. But adoption is also business and the adoption market is sensitive for corruption. Children are being stolen, money is paid. The biological parents who relinquish, often don’t understand what adoption means.
The last years the adoption industry moved to the African countries where it is easy to find young and healthy children. But also there people are being guilty of mal practices. Last Thursday Secretary of State Teeven prohibited adoptions from Uganda.
Why are there all the time new corruption scandals appearing in the adoption market? Are adoption agencies willing to hear about mal practices? Is monitoring of adoption procedures in faraway countries possible?
Argos about adoption, a market of corruption and happiness. Presentatie: Max van Weezel
The programme is online – in Dutch language:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6 oktober 2012- Adoptie, markt van corruptie en geluk           
            Geplaatst                            op 5 oktober 2012                                        door Barbara Schreuders                                                                            onder AfleveringenNieuwsPodcastPolitie en Justitie

adoptieAdoptie is een mogelijkheid voor ouders om toch aan een kind te komen. Maar adoptie is ook business en de adoptiemarkt is gevoelig voor corruptie. Kinderen worden geroofd, er wordt voor kinderen betaald. De biologische ouders die afstand doen, begrijpen vaak niet wat adoptie inhoudt.
De laatste jaren wijkt de adoptie-industrie vooral uit naar Afrikaanse landen waar het gemakkelijker is jonge, gezonde kinderen te vinden. Maar ook daar maken mensen zich schuldig aan wanpraktijken. Afgelopen donderdag verbood staatssecretaris Teeven van Justitie adopties uit Oeganda.
Waarom duiken er steeds nieuwe corruptieschandalen op in de adoptiemarkt? Willen adoptieorganisaties wel weten van de misstanden? Is controle van adoptie-procedures in verre landen mogelijk?

Argos over adoptie, een markt van corruptie en geluk

Presentatie: Max van Weezel

Enkele uren na uitzending te beluisteren:

   1 Reactie op “6 oktober 2012- Adoptie, markt van corruptie en geluk”  

  1. adoptie ouder zegt:

    Als ik de titel al zo zie, weet ik al dat adoptie weer negatief in het nieuws komt en dat er een journalist is die er van gaat smullen. Dit had ik overigens al gehoord binnen mijn netwerk. Ik vraag me af of het een herhaling is van een paar jaar geleden, want alles was al eens genoemd over de adopties in Ethiopie, met als gevolg dat het in 2009 uitgebreid onderzocht is en het adoptiekanaal een flinke tijd dicht heeft gezeten. Het onderzoek is goed afgerond en ik weet uit ervaring dat het (vooral door Stichting Afrika) super goed gecontroleerd wordt. Gelukkig maar, want ik deel de mening dat dit goed moet zijn en er geen twijfel mag zijn over de goedheid van adoptie. Wat wel vergeten wordt is dat je met cultuurverschillen te maken hebt en Ethiopie ethisch gezien anders in elkaar zit dan Nederland. Dat snap je ook niet als je je niet verdiept in zaken en alleen maar op sensatie uit bent.
    Dus allemaal oude koeien over adoptie uit Ethiopie. Goedkope manier van uitzending maken. Jullie waren niet eens in staat een recent voorval te noemen, want de mensen die jullie gevraagd hebben wilde alleen maar positieve dingen noemen, maar daar gingen jullie niet mee akkoord, want alleen negatieve verhalen mochten aan de orde komen.