Homo’s mogen buitenlands kind adopteren

sites.nps.nl
19 December 2003
Homo’s mogen buitenlands kind adopterenLaatste wettelijke discriminatie geschrapt19-12-2003Lesbische en homoparen mogen in de toekomst ook buitenlandse kinderen adopteren. Een voorstel van Lousewies van der Laan (D66) om de buitenlandse adoptiewet aan te passen, kreeg steun van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer (PvdA, VVD, GroenLinks en SP).

Door het nieuwe voorstel wordt, na een jarenlange strijd voor gelijkberechtiging, de laatste discriminerende bepaling voor homoseksuele mannen en vrouwen uit de Nederlandse wet geschrapt.

 

Verheugd

Henk Beerten, voorzitter Federatie COC Nederland, toont zich verheugd: 'We hebben van de week nog flink moeten lobbyen achter de schermen om die meerderheid in de kamer veilig te stellen.'

Succes

De lobby heeft succes gehad: 'Doordat de overheid bilaterale overeenkomsten sluit met landen die geen bezwaar hebben tegen adoptie door homoparen, voorkomen we dat landen die er wel moeite mee hebben helemaal geen adoptie meer toestaan', aldus Beerten.

Zeer gewenst

'Natuurlijk hopen we dat op den duur alle landen inzien dat kinderen die door homoparen geadopteerd worden zeer gewenst zijn en in een uitstekende omgeving opgroeien. Net als die duizenden kinderen die nu al opgevoed worden door homoseksuele en lesbische ouders'.

Perspectief

D66 wilde al langer de wettelijke belemmeringen voor homoparen opheffen. Tot nu is er in de wet bepaald dat alleen in man/vrouw-relaties een buitenlands kind geadopteerd kan worden. Vrouw/vrouw- en man/man-relaties moeten zich beperken tot binnenlandse adoptie; een optie die geen werkelijk perspectief biedt, gezien het te verwaarlozen aantal kinderen dat jaarlijks in Nederland ter adoptie wordt aangeboden.

Paul de Leeuw

In de praktijk wordt de adoptiewet tot nu omzeild via de zogenaamde Paul de Leeuw-methode, waarbij één van de partners een kind individueel adopteert. Pas na ongeveer drie jaar kan dan ook de andere partner het kind adopteren. Deze langdurige juridische onzekerheid is niet in het belang van het kind.

RozeRijk.nl

Eerder dit jaar trad in Zweden een wet in werking die adoptie door homoparen mogelijk maakt. Onder bezoekers van RozeRijk.nl bleek vorige week 74% voorstander van adoptie van buitenlandse kinderen door paren van gelijk geslacht. Toch toonde nog 17% zich tegenstander; 9% gaf in de poll aan te twijfelen.