GroenLinks wil behoud deelbemiddeling voor homo-paren

25 May 2009

GroenLinks wil behoud deelbemiddeling voor homo-paren
Datum nieuwsfeit: 11-06-2009

 
Vindplaats van dit bericht

 
Bron: GroenLinks

 
Printversie

 
Zoek soortgelijke berichten
--> 
 
 

Scroll de pagina (druk op een toets of muisknop om het scrollen te stoppen)

 
GroenLinks GroenLinks.nl» Tweede Kamer» Nieuws» GroenLinks wil behoud deelbemiddeling voor homo-paren Grote tekst

GroenLinks wil behoud deelbemiddeling voor homo-paren

Maandag 25 mei 2009, 17:53u - Mathieu Heemelaar GroenLinks wil behoud deelbemiddeling voor homo-paren

GroenLinks wil de mogelijkheid om zonder bemiddeling van een adoptiebureau kinderen te adopteren, nog niet afschaffen. In een voorstel van de minister van justitie wordt die mogelijkheid nu geschrapt. GroenLinks is bang dat het daardoor moeilijker wordt voor homo-paren om kinderen te adopteren. Nog steeds zijn er adoptiebemiddelingsbureaus die vanuit ideologische overwegingen weigeren te bemiddelen voor homo-paren.

De Tweede Kamer vergadert op donderdag 11 juni over interlandelijke adoptie en de aanbevelingen van de Commissie Lesbisch ouderschap en Interlandelijke Adoptie. Naast heel veel goede voorstellen om de kwaliteit en de toegankelijkheid van adoptieprocedures te verbeteren adviseerde deze commissie ook om deelbemiddeling af te schaffen. Bij deelbemiddeling leggen potentiële adoptieouders zelfstandig, dus zonder tussenkomst van Nederlandse adoptieorganisaties, de adoptiecontacten. De commissie constateerde dat deelbemiddeling onvoldoende controleerbaar is, waardoor het belang van het kind zou kunnen worden geschaad. De minister van Justitie heeft deze aanbeveling overgenomen.

Zonder afbreuk te doen aan de serieuze problemen die samenhangen met deelbemiddeling springen in de ogen van GroenLinks zowel de Commissie als de minister van Justitie te lichtvaardig om met de motieven waarvoor potentiële adoptieouders voor deelbemiddeling kiezen. Homostellen ondervinden met grote regelmaat problemen in de interlandelijke adoptieprocedure.

Een aantal adoptiebemiddelingsbureaus weigert vanuit ideologische overwegingen nog steeds om voor homo's te bemiddelen. Ook heel veel herkomstlanden, waaronder de Verenigde Staten, weigeren elke vorm van medewerking als adoptiekinderen bij homoparen terecht dreigen te komen. Deelbemiddeling en eenouder-adoptie biedeb ub dergelijke gevallen een oplossing. Tot duidelijk is dat homostellen ook met volledige bemiddeling kinderen kunnen adopteren moet deelbemiddeling wat GroenLinks betreft mogelijk blijven, uiteraard met inachtneming van alle waarborgen voor het kind