Vliegtuig adoptiekinderen op Curaçao

19 January 2010

Vliegtuig adoptiekinderen op Curaçao

Door Marjolein Schipper

AMSTERDAM - De speciale hulpvlucht die 109 adoptiekindjes moet ophalen uit Haïti staat momenteel op Curaçao. Gewacht wordt op toestemming om door te mogen vliegen naar Port-au-Prince. Naar verwachting kan het woensdagavond tegen 20.00 uur Nederlandse tijd landen in Port-au-Prince.

Kinderen in weeshuis Haiti Foto: AFP

“Er moet nog worden afgewacht of alle kinderen in één keer kunnen worden meegenomen; het is een moeizame operatie om ze allemaal tegelijk naar de luchthaven te krijgen,” aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie van Defensie maakte daarom vanmorgen bekend dat de kinderen daarbij zullen worden begeleid door mariniers van de Hr.Ms. Pelikaan. De coördinatie is in handen van de Nederlandse consul Rob Padberg.

Op de terugweg zal weer worden geland op Curaçao, waarna met één of meerdere kleine vliegtuigen wordt teruggekeerd naar Nederland.

Aan boord van het vliegtuig op Curaçao zijn artsen, verpleegkundigen, mensen van de IND en de plaatsvervangend secretaris generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De kinderen, die allen al in de adoptieprocedure zitten, komen uit drie kindertehuizen: van de stichting Wereldkinderen, van de Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) en uit een tehuis van de stichting GLA en variëren in leeftijd van acht maanden tot zes jaar.

Wanneer de kinderen op het vliegveld van Eindhoven aankomen, kon het ministerie niet zeggen. Aanvankelijk zouden de kinderen woensdagochtend in Eindhoven aankomen.

Volgens de stichting Wereldkinderen is contact erg moeilijk maar zou het naar omstandigheden goed gaan met de kinderen.