Unicef waarschuwt voor haast in adoptiedossiers

www.hln.be
19 January 2010

Unicef waarschuwt voor haast in adoptiedossiers

Unicef waarschuwt voor te veel haast in verband met de adoptie van Haïtiaanse kinderen. De situatie is nog zeer onduidelijk door de omvang van de catastrofe, zo luidt het.

"Alle haast is schadelijk", waarschuwt Bénédicte Jeannerod, woordvoerster van het VN-kinderfonds in Frankrijk. Ze verwelkomt de beslissing van de Franse regering om de evacuatie van kinderen van wie het dossier rond was, te versnellen, maar ze herinnerde er ook aan dat "niet alle wezen kunnen geadopteerd worden en dat ze niet noodzakelijk achtergelaten zijn".

Hereniging

"Sommige kinderen van wie de ouders overleden zijn, kunnen misschien onderdak vinden bij andere familieleden. Unicef en haar partners werken snel om te zien of sommige kinderen herenigd kunnen worden met andere familieleden, maar we moeten ons behoeden voor haast".

Ontvoering

Verschillende landen, waaronder Frankrijk, de VS, België en Spanje hadden de afgelopen dagen aangekondigd dat ze de adoptieprocedures van Haïtiaanse kinderen zouden versnellen. Het VN-kinderrechtencomité had maandag gewaarschuwd voor de ontvoering van kinderen onder het mom van adoptie. "De situatie is alarmerend", zo luidde het "in een land waar de helft van de bevolking minderjarig is". (belga/adb)

19/01/10 16u15