Adoptietweelingen soms geen familie

nos.nl
2 June 2007

Adoptietweelingen soms geen familie

Toegevoegd: zaterdag 2 jun 2007, 17:39

Na de berichten over het Indiase adoptiekind dat door de moeder wordt teruggeëist komen andere adoptiekinderen met hun verhalen. Verhalen over tweelingen die geen tweelingen blijken te zijn, met een afkomst die een heel andere is dan in de papieren staat vermeld.

Leanne en Kumudini zijn allebei als adoptietweeling uit Sri Lanka naar Nederland gekomen. Leanne met haar tweelingbroer, Kumudini met haar tweelingzus. Als zij later onderzoek doen naar hun afkomst blijkt dat er niks van het verhaal klopt.

De foto die Leanne van haar moeder heeft, blijkt niet haar moeder te zijn. Ook blijkt na DNA-onderzoek dat zij en haar broer geen bloedband hebben.

Kumudini en haar zus hebben ook onderzoek gedaan. Een moeder werd gevonden, maar het DNA-onderzoek geeft aan dat Kumudini's zus wel een dochter is van de vrouw, maar Kumudini zelf niet.

Internet

Veel lotgenoten vinden elkaar deze weken via internet. Ook Leanne en Kumudini zijn zo met elkaar in contact gekomen. Zij verwijten hun adoptieouders niets, want die waren te goeder trouw.

Het onderzoek op Sri Lanka gooide hun leven overhoop. Ze hebben niets meer aan hun geboortegegevens. Daardoor is het vrijwel onmogelijk om de biologische familie te vinden.

Om hoeveel van dit soort gevallen het gaat blijft vooralsnog gissen.

Dwang

Zeven organisaties in Nederland beschikken over een vergunning om kinderen voor adoptie uit het buitenland te halen. Eén van die organisaties, de Stichting Kind en Toekomst, zegt dat hun achteraf een geval bekend is geworden van een moeder die het kind onder dwang van de eigen familie heeft weggegeven.

De Stichting Flash kent enkele gevallen van tweelingen die dat niet bleken te zijn. De stichting zegt dat er na een doorstart in 2004 minder fouten worden gemaakt. Bij de organisatie Wereldkinderen zijn sinds de oprichting in 1971 geen gevallen van illegale adopties bekend.