'Adoptie uit Haïti kan'

www.trouw.nl
31 March 2011

'Adoptie uit Haïti kan'

Iris Pronk − 31/03/11, 07:29

Adopteren uit Haïti is wél verantwoord, vinden aspirant-adoptieouders. Dat staatssecretaris Teeven van justitie de adopties uit dit land nog steeds opschort, is volgens hen 'niet in het belang van het kind'. In een petitie vragen ze Teeven om 'per direct' in actie te komen. Justitie zal later reageren.

"In tehuizen zitten nu heel veel kinderen te wachten op ouders," zegt Macky Hupkes van de Nederlandse Adoptiestichting (NAS), die bemiddelt bij adoptie van kinderen uit Haïti. Het omgekeerde is ook waar: op de wachtlijst van de NAS staan tientallen Nederlandse gezinnen die verlangen naar een Haïtiaans kind.

Een Nederlandse delegatie zou deze maand poolshoogte gaan nemen in Haïti, om te onderzoeken of de adoptieprocedure weer 'zuiver' kan verlopen. Vorig jaar repten verschillende internationale rapporten nog over corruptie, chaos en kinderhandel in het land dat in januari 2010 door een aardbeving werd geteisterd.

Maar omdat er nog geen nieuwe Haïtiaanse regering is, heeft de Nederlandse overheid de reis uitgesteld. Tot ergernis van de aspirant-ouders en de NAS, die vlak na de aardbeving via een luchtbrug voor het laatst 109 Haïtiaanse kinderen naar Nederland haalde.

"Het ministerie neemt nu wel heel erg de tijd," zegt Hupkes. "Intussen hebben landen als de Verenigde Staten, Canada, Duitsland en Zwitserland de adopties al hervat."Volgens haar is de orde in Haïti inmiddels voldoende hersteld. "De kinderbescherming functioneert, de rechtbank ook. Adoptie uit Haïti is geen gladde weg, maar we kennen de risico's en we kunnen maatregelen nemen om die te omzeilen."Kinderhandel is het belangrijkste risico, en dat denkt de NAS goeddeels te kunnen uitsluiten door géén wezen te adopteren. "Tenzij ook daadwerkelijk is vastgesteld dat ze wees zijn, en er een deugdelijk rapport over hun herkomst ligt."

Wel in aanmerking komen kinderen die zijn afgestaan voor adoptie. Hupkes: "Daarbij moet duidelijk zijn dat de ouders vrijwillig afstand doen, dat ze beseffen dat hun kind naar het buitenland gaat en dat de adoptie onomkeerbaar is." De NAS wil ook dat deze ouders een DNA-test doen. "Daarmee kunnen we niet de vrijwilligheid, maar wel de bloedband vaststellen. Zo wordt kinderhandel erg moeilijk."

Maar de lobby van de aspirant-ouders en de NAS overtuigt nog niet iedereen. Volgens Unicef was de Haïtiaanse wetgeving rond adoptie ook vóór de aardbeving slecht geregeld. Haïti heeft pas deze maand een handtekening gezet onder het Haags adoptieverdrag, dat kinderhandel moet tegengaan. Maar het duurt nog wel even voordat ze het in praktijk kunnen brengen. "De Haïtiaanse overheid kan een zorgvuldige procedure gewoon niet garanderen", aldus een Unicef-woordvoerder.