Zeven Congolese adoptiekinderen geblokkeerd in Kinshasa

www.hln.be
4 April 2014

Zeven Congolese adoptiekinderen geblokkeerd in Kinshasa

Bewerkt door: Redactie

4/04/14 - 12u43 Bron: Belga

Weeskinderen in Goma, in het oosten van Congo. (Archieffoto) © photo news.

Zeven Congolese kinderen die legaal zijn geadopteerd door Belgische koppels worden sinds november tegengehouden in Kinshasa wegens een moratorium van één jaar op adopties van Congolese kinderen uitgevaardigd door president Kabila. Dat melden Le Soir en De Standaard.

Het moratorium op adopties werd uitgevaardigd door het Congolese staatshoofd, die ontzet was na het bekendraken van een aantal schandalen, waarbij naar Canada en de VS ontvoerde meisjes onder het mom van adoptie in de prostitutie terechtkwamen. Verder is er de druk, vooral uit Noord-Amerika, om adoptie open te stellen voor homoseksuele koppels, wat moeilijk ligt voor de Congolese opinie. Om klaarheid te scheppen besliste president Kabila tijdelijk alle adopties te blokkeren, ongeacht het adoptieland en de stand in de adoptieprocedure.

Sinds januari logeren zeven Belgische ouders - gezinnen uit het Franstalige landsgedeelte want in Vlaanderen is geen adoptiedienst actief in Congo - in de Belgische ambassade in Kinshasa en worden ze ondersteund door de consulaire diensten. De oudste kinderen kregen toelating om gratis les in het Belgisch lyceum te volgen. De meeste adoptieouders zien het einde van hun ouderschapsverlof naderen en hebben hun verlof van 2013 en 2014 uitgeput.

De Belgische overheid volgt hun zaken op. De kabinetten van premier Di Rupo en van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hebben al brieven geschreven. Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille richtte zich 'als vader' reeds twee keer tot het staatshoofd en sprak rechtstreeks met president Kabila.

Ten einde raad maken de ouders zich klaar om terug te keren naar België, in de wetenschap dat hun kinderen dan moeten terugkeren naar hun weeshuis.

.