Adopties uit Ethiopië stilgelegd

9 December 2015

Adopties uit Ethiopië stilgelegd

Vandaag om 09:22 door Veerle Beel

Na problemen in Oeganda en Marokko, worden nu ook adopties uit Ethiopië stilgelegd. Daardoor staan 18 gezinnen in de kou.

De beslissing is vermoedelijk vanwege één dossier genomen, een dossier van een kind dat in augustus naar ons land kwam. Alleen de moeder had het kind afgestaan. Ze zei dat ze weduwe was, maar er zijn nu vermoedens dat de vader nog zou leven.

Kind en Gezin, de Vlaamse centrale autoriteit inzake adoptie, heeft daarop besloten een extern onderzoeker ter plaatse aan het werk te zetten. Die moet nagaan of er iets is misgegaan en moet ook alle lopende dossiers aan een extra controle onderwerpen. Tot dat gebeurd is, zal de federale autoriteit inzake adoptie, die onder Justitie valt, geen enkele adoptie uit Ethiopië goedkeuren. Het onderzoek zal weken zo niet maanden in beslag nemen.

Achttien gezinnen die al een kind toegewezen kregen, moeten daardoor wachten. Enkele gezinnen zouden hun kindje deze week ophalen. Kind en Gezin drong er sterk bij hen op aan om ‘niet af te reizen’, omdat ‘vermeden moet worden dat er adopties worden uitgesproken in Ethiopië die hier nooit erkend zullen worden’.

Ethiopië is al jaren het land dat de meeste adoptiekinderen aanlevert, al vermindert het aantal elk jaar. In 2013 kwamen er 48 kinderen uit dat land, vorig jaar nog 18.

.