Al bijna drie maanden kamperen ouders in Oeganda omdat ze land niet uit kunnen met hun adoptiekinderen

www.hln.be
3 August 2016

Al bijna drie maanden kamperen ouders in Oeganda omdat ze land niet uit kunnen met hun adoptiekinderen

BEWAAR ARTIKEL

REAGEER

Door: redactie

3/08/16 - 07u10 Bron: Belga

© photo news.

Sinds midden juni verblijven negen ouders voor tien adoptiekinderen in Oeganda, maar ze kunnen niet met hun adoptiekinderen naar België terugkeren omdat de Belgische ambassade hen geen visum wil geven, meldt het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA). Het doet een oproep aan de verantwoordelijken om een oplossing uit te werken.

"Sinds november 2015 kunnen geen nieuwe adopties meer plaatsvinden uit Oeganda. Maar voor de 10 kinderen waarvoor de procedure al was opgestart, heeft het VCA op 20 mei een uitzondering toegestaan", zegt het VAC. "Voor al deze kinderen werd een bijkomend onafhankelijk onderzoek gevoerd om na te gaan of alle adoptievoorwaarden vervuld waren."

Het VCA zegt dat interlandelijke adoptie in Oeganda sinds 2 juni enkel mogelijk is op voorwaarde dat de kandidaat-adoptieouders een jaar in het land verblijven, maar dat het VCA en de Vlaamse adoptiedienst te horen kregen dat de lopende aanvragen nog volgens de oude procedure zouden kunnen verlopen. Ook de Oegandese rechters deden volgens het VCA een uitspraak in die zin.

Het probleem is volgens het VCA dat de Belgische ambassade de vonnissen in twijfel trekt en de kinderen daarom geen visum krijgen om naar België te komen. "Wij zijn op dit moment heel ongerust over de situatie van de kinderen en hun ouders. Het hechtingsproces tussen de kinderen en de ouders dat in de afgelopen weken is opgestart, staat onder grote druk. De onzekerheid of de kinderen al dan niet mee naar hun nieuwe thuis kunnen, is ondraaglijk."

Het VCA hoopt dat de verschillende partners, de ambassade, Buitenlandse Zaken, Vreemdelingenzaken, Justitie en de Oegandese overheid, "de ernst van deze situatie inzien en dat er snel een oplossing uit de bus komt voor de kinderen en hun ouders".

N-VA: "Reynders en Vandeurzen moeten snel met legale oplossing komen"

'Dit is de wereld op zijn kop. We zouden die ouders eigenlijk moeten helpen, in plaats van ze tegen te werken'

Lorin Parys (N-VA)

Lorin Parys © rv.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (Open Vld) en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) moeten zo snel mogelijk een diplomatieke oplossing uitwerken voor de ouders die al sinds midden juni in Oeganda wachten op hun Oegandees adoptiekind. Dat zegt Lorin Parys, Vlaams volksvertegenwoordiger voor de N-VA. Volgens Parys zijn de ouders het slachtoffer van een welles-nietesspelletje tussen beide ministers.

"Ik heb de vraag in het parlement meermaals gesteld aan minister Vandeurzen. Die antwoordde mij dat de procedure voor die ouders nog onder de oude wetgeving viel en dat hij over de kwestie overlegd had met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders", zegt Parys. "Kind&Gezin heeft bovendien de nodige documenten voor adoptie afgeleverd."

Door de kwestie zitten de ouders, sommige nu zelfs al negen weken, vast in het land, wachtend op hun adoptiekind. "En dat door een welles-nietesspelletje tussen beide ministers over welke wetgeving van toepassing is. Dat is de wereld op zijn kop. We zouden die ouders eigenlijk moeten helpen, in plaats van ze tegen te werken", zegt de N-VA-volksvertegenwoordiger.

Hij vraagt dan ook dat Reyners en Vandeurzen -"het kan me niet schelen of ze op vakantie zijn"- met een oplossing komen die snel en legaal is. "Dat is een verantwoordelijkheid die ze hebben tegenover die ouders."

HLN.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?

?