Brabants echtpaar veroordeeld voor illegale adoptie

www.ad.nl
31 December 2016

Brabants echtpaar veroordeeld voor illegale adoptie

Een echtpaar uit Uden is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld voor illegale adoptie. Het in Spanje verblijvende stel moet 20.000 euro boete overmaken aan Unicef en krijgt een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden.

Redactie 30-12-16, 15:46

Het paar woont al 3,5 jaar in Spanje met het kind en onttrekt zich zo aan het Nederlandse recht. Volgens de rechtbank heeft het er alle schijn van dat de twee de regels proberen te omzeilen bij de adoptie van een Roemeense baby: ,,Dit is buitengewoon laakbaar."

De straf komt bijna overeen met de eis van de Officier van Justitie. Die eiste twee weken geleden een boete van 30.000 euro die overgemaakt moest worden naar Unicef. De verdachten lieten zich toen vertegenwoordigen door een advocate. Het stel kan zelf niet meer internationaal reizen, omdat hun paspoorten zijn verlopen.

Inschrijving

In 2013 wilden de man (36) en de vrouw (37) een enkele weken oude in Spanje geboren baby inschrijven in Uden. Het kind was van een Roemeense moeder en de Udense man stond als vader in de Spaande geboorteakte vermeld. De gemeente accepteerde de akte niet, waarna een onderzoek gestart werd.

Omdat een Spaanse rechter de man heeft erkend als vader van het kind, wordt het echtpaar niet uitgeleverd aan Nederland.

Biologische vader

Voor de Nederlandse autoriteiten staat niet vast dat de Udenaar de biologische vader is van het kind. De man weigerde mee te werken aan een DNA-test. Hij vertrok met vrouw en kind naar Spanje, terwijl de kinderrechter de voorlopige voogdij toegewezen had aan Bureau Jeugdzorg.

Tip de redactie

e