Jordanië pakt consul van Sri Lanka op voor handel kinderen naar Nederland

www.trouw.nl
22 March 1996

Jordanië pakt consul van Sri Lanka op voor handel kinderen naar Nederland

HOME

22 maart 1996

Van een onzer verslaggevers DEN HAAG, AMMAN - De Jordaanse autoriteiten hebben de honorair consul van Sri Lanka aangehouden, op verdenking van kinderhandel. De man, Tawfiq Abu Khajil, zou de sleutelfiguur zijn in een strafrechtelijk onderzoek naar de handel in baby's in het land.

De zaak kwam aan het licht met de aanhouding, vorige week, van een Nederlands echtpaar op de luchthaven van Amman. Het stel stond op het punt te vertrekken met de baby, die valse identiteitspapieren bleek te hebben. De valse documenten bleken door Abu Khajil te zijn afgegeven. Meer dan 30 baby's van Srilankaanse huishoudsters zouden door de consul zijn verkocht aan adoptieouders in Europa, onder wie naar verluidt ook Nederlanders.

Abu Khajil wordt behalve van de illegale handel in baby's, verdacht van de verkrachting van drie Srilankaanse meisjes. Gebleken is dat een groot aantal Srilankaanse huishoudsters is verkracht en is vastgehouden tot de bevalling.

Volgens ondervraagde Srilankaanse huishoudsters is de handel in baby's tijdens de Golfoorlog in 1991 opgezet. In dat jaar werd al melding gemaakt van 72 adoptiekinderen uit Sri Lanka die illegaal naar Nederland zou zijn gehaald.

In Jordanië werken ongeveer 16 000 Srilankanen als werkster, huishoudster of kindermeisje. In het islamitische Jordanië is het een misdaad als een ongetrouwde vrouw een kind krijgt. De Srilankaanse meisjes die zwanger raken van hun werkgever of minnaar zonder getrouwd te zijn, moeten na een strafproces het land verlaten. Adoptie is in Jordanië aan bijzonder strenge regels gebonden.

De zakenman bood tijdens de Golfoorlog onderdak aan Srilankaanse huishoudsters die in verwachting waren. Hij hield de vrouwen “onder zijn hoede” tot ze een kind hadden gebaard in een speciaal daarvoor uitgeruste woning. Het lopende onderzoek doet vermoeden, dat ook van dwang en wederrechtelijke vrijheidsberoving sprake is geweest.

In 1991 brachten de baby's circa 8000 gulden per kind op en dit jaar was de prijs opgelopen tot bijna 13 000 gulden.

Volgens een woordvoerster van Justitie kunnen sinds 1993 geen kinderen met de Srilankaanse nationaliteit langs legale weg Nederland binnenkomen. Sinds de babyhandel aan het licht kwam, geeft de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst geen Machtigingen tot voorlopig verblijf (MVV's) meer af aan Srilankaanse kinderen. “Die lijn is daarmee afgesneden. Elk kind met Srilankaanse papieren dat nu nog Nederland binnenkomt, is daarmee illegaal”, aldus de woordvoerster.

.