Adoptie kinderen uit Haïti via Flash gestaakt

www.trouw.nl
28 September 2002

Adoptie kinderen uit Haïti via Flash gestaakt

HOME

Van onze verslaggeefster– 28 september 2002

AMSTERDAM - Het adoptiebureau Flash mag geen Haïtiaanse kinderen meer naar Nederland halen. De gegevens van het bureau over de kinderen kloppen niet, zegt Justitie. Adoptie-ouders zouden verkeerd geïnformeerd worden over de leeftijd en achtergronden van de kinderen.

U krijgt 5 artikelen van Trouw cadeau. Dit is nummer 4 .

Onbeperkt onze artikelen lezen? Digitaal Basis € 2 per week.

Het ministerie van VWS kreeg in het voorjaar drie klachten binnen van ouders die via Flash een kind hadden geadopteerd uit Haïti. De ouders vermoeden dat de kinderen ouder zijn dan het adoptiebureau stelt. Ook heeft één kind gedragsstoornissen die mogelijk wijzen op misbruik. Het departement schakelde hierna de inspectie jeugdhulpverlening en jeugdbescherming in voor een onderzoek. Die concludeerde na onderzoek van 26 dossiers, dat de informatie van de instelling over de kinderen niet goed is.

Voorzitter P. van Loon van de stichting waar het adoptiebureau onder valt, zegt dat zijn bureau aan alle eisen voldoet die de overheid stelt. Sinds de oprichting van Flash in 1993 heeft het bureau zo'n 150 kinderen naar Nederland gehaald. ,,Wij merken ook dat de leeftijden van de kinderen soms niet kloppen met wat in de geboorte-akte staat. Dat hebben wij altijd gezegd tegen de ouders. Nu hebben twee ouders geklaagd, waarvan één ouderpaar twee kinderen heeft. Daarvoor hebben we altijd goede rapporten gehad van de inspectie. Nu zouden we te weinig inzicht hebben in wat onze contactpersonen doen in Haïti.''

Professor Hoksbergen, hoogleraar adoptie, kent één van de gedupeerde ouders. ,,Ik heb de correspondentie gelezen tussen de ouders en de stichting. Zo'n organisatie moet kritisch kijken naar de informatie die ze krijgt uit Haïti. Als ouders een baby verwachten en ze krijgen een kind van ruim tweeënhalf jaar is dat een ander verhaal. Het kan het adoptieproces schaden.''

De adoptie-instelling Flash moet nu haar informatie volledig en in orde zien te krijgen. Tot die tijd mag het bureau niet bemiddelen in adoptiezaken.