Klacht Hogar ten aanzien van Colombia ICBF

17 September 2007

17-09-2007 - Klacht Hogar ten aanzien van Colombia ICBF

Wereldkinderen is onlangs door de stichting Hogar op de hoogte gebracht van de klacht die Hogar ten aanzien van de ICBF Colombia bij Justitie heeft ingediend. Hogar heeft een aantal maal voldoende informatie over een voorstel ontvangen en het is dan ook terecht dat dit gemeld wordt bij de Centrale Autoriteit. Wereldkinderen heeft deze ervaring echter niet.

Er is overleg geweest tussen Wereldkinderen en het ministerie van Justitie; Wereldkinderen zal de samenwerking met de ICBFvoortzetten zoals die nu bestaat maar wel extra kritisch aanstaande voorstellen beoordelen.

Rapporteren

Anonymous avatar

17-09-2007 23:28

Ik denk een typefoutje; het gaat uiteraard om ONvoldoende informatie.

Hogar maakt zich zorgen over de kwaliteit van de dossiers: onvolledige of onjuiste info over de kinderen. Volgens mij hebben ze 2 gevallen concreet die ze aanhalen, er zijn echter de afgelopen jaren meerdere gevallen van bekend. Kinderen die een fors medisch probleem hebben, die informatie is, soms bewust, niet in het dossier op genomen en pas bekend geworden toen de kinderen in NL waren. Hogar heeft geen vertrouwen meer in de info die het ICBF verstrekt.

Een paar dagen geleden heeft Hogar alle mensen die staan ingeschreven bij hen een brief gestuurd met die strekking om ze in te lichten.

Volgens mij een moedige stap van Hogar, maar wel een die veel gevolgen kan hebben. Met alle misstanden bij andere landen die de afgelopen tijd in de media breed uit gelicht werden, kan het bijna niet anders dan dat het ministerie hier onderzoek naar gaat doen. En de adopties via het ICBF zullen er zeker niet sneller door gaan, als ze al door blijven komen …

Rapporteren

Anonymous avatar

21-09-2007 21:17

In inderdaad zijn er kamervragen gesteld. En wordt aan de minister van justitie gevraagd om onderzoek te doen naar alle landen van waaruit adopties plaatsvinden!

Dit n.a.v. een uitzending van Netwerk.

Rapporteren

Anonymous avatar

26-09-2007 11:40

Ook bij Meiling gebeurt dit. Meiling wordt wel vaker genoemd in de actualiteiten. Maar bij dat adoptiebureau werd het gebagatelliseerd, zoals we zagen in de uitzending. Zich aan een adoptiebureau toevertrouwende aspirant-ouders tekenen, zo zegt men daar, dus is er geen verantwoordelijkheid van het zgn. deskundige adoptiebureau….

Ik had al in 1996 melding gemaakt van: wel info over mishandeling en verwaarlozing mee nemen naar Nederland door de escort van Meiling, maar op Schiphol onze maanden eerdere vragen pas beantwoorden.: Ernstig getraumatiseerd! Terwijl we met reden vanwege evt. belasting van gezin voor de biol. dochter uitdrukkelijk om kind(eren) zonder medische toestanden zoals onthechting hadden gevraagd. .

Omdat klachten onder tafel werden geschoven en ik verder onderzoek deed naar wetgeving, melde ik diverse gevonden misstanden (naar wetgeving en internationale verdragen) aan de toezichthouder en het ministerie van Justitie.

Naar aanleiding van de Netwerk-uitzendingen van 22+23 mei 2007 en de brief van de minister aan de ‘India-ouders’, schreef ik het ministerie een opsomming van feiten als melding in dit verband. Ik kreeg van dit ministerie een brief terug dat op dergelijke melding-brieven niet meer gereageerd zal worden!!!

Ik hoop echt dat er een ONafhankelijk onderzoek wordt ingesteld EN dat er ‘binnen tien jaar’ of eerder wat verbetert aan deze wetgeving. Ambtenaren…..

Temeer omdat de jeugdzorg niet is toegesneden qua deskundigheid op adoptieproblematiek, en het dus erg zwaar is voor adoptiegezinnen om, evt. miskent door jeugdzorg, zo snel mogelijk de juiste hulpverlening te vinden. Ik wijs daarom op LOGA.info en INJEZO.nl ‘voor het geval dat’. .

Een pluim voor Hogar om dit te melden aan Justitie; naar ervarende adoptiegezinnen werd niet geluisterd. Zo werkt de Inspectie Jeugdzorg ook: enkel informatie van instituties en geen onderzoek via de gezinnen, maar dat komt door het door justitie toegewezen beperkte budget en mandaat. Politiek…..

Sterkte!!!