Spilfiguur in Congolese adoptiefraude Julienne Mpemba (42) doorbreekt stilte en haalt zwaar uit naar ambtenaren Franse Gemeensch

30 September 2019

Spilfiguur in Congolese adoptiefraude Julienne Mpemba (42) doorbreekt stilte en haalt zwaar uit naar ambtenaren Franse Gemeenschap

“In België wist men dat er per ongeluk verkeerde kindjes op het vliegtuig zaten. Maar niemand deed iets”

30/09/2019 om 03:04

door

Pieter Huyberechts

Spilfiguur in Congolese adoptiefraude Julienne Mpemba (42) doorbreekt stilte en haalt zwaar uit naar ambtenaren Franse Gemeenschap

Julienne Mpemba, pas vrijgelaten, praat voor het eerst. FOTO: GUY PUTTEMANS

Delen

Tweet

Mail

BEEZ / NAMUR / BELGRADE / SAINT-SERVAIS / SAINT-MARC / BOUGE / CHAMPION / DAUSSOULX / FLAWINNE / MALONNE / SUARLÉE / TEMPLOUX / VEDRIN / BONINNE / COGNELÉE / GELBRESSÉE / MARCHE-LES-DAMES / DAVE / JAMBES / NANINNE / WÉPION / WIERDE / ERPENT - De enkelband is weg, de boosheid om twee jaar achter tralies in de verste verte niet. Julienne Mpemba (42), volgens het gerecht de spilfiguur in de grootschalige fraude met Congolese adoptiekindjes, minimaliseert haar eigen rol en haalt zwaar uit naar de ambtenaren van de Franse Gemeenschap. “Ik sloeg begin 2016 alarm en meldde hen dat er “foute” adoptiekindjes uit mijn weeshuis op het vliegtuig waren gezet. Geroofde kindjes met nog levende ouders in Gemena. Helaas greep niemand in.”

“Op het hoofd van mijn twee kinderen: nooit heb ik één eurocent verdiend aan adopties. Ik ben geen dievegge, geen fraudeur en geen kinderontvoerster.” De ogen van Julienne Mpemba schieten drie uur lang vuur, aan de keukentafel in een Waals-Brabants dorpje. Terwijl in de tuin een adoptiekind uit haar weeshuis zorgeloos speelt, zit voor ons een vrouw met zware zorgen. Na twee jaar in de gevangenissen van Marche-en-Famenne en Lantin is de Belgisch-Congolese juriste sinds een week verlost van haar enkelband. Praten doet ze voor het eerst.

De vurige Belgisch-Congolese wijst met een beschuldigende vinger naar ambtenaren van de Franse Gemeenschap, die de adopties mee coördineerde. Ze schermt met een mail van 19 februari 2016, drie maanden na de aankomst van de drie “foute” kindjes op Zaventem. Kindjes die helemaal geen wezen waren en dus helemaal niet bestemd voor adoptie. “Niemand van hen heeft iets ondernomen. Schuldig verzuim in het kwadraat. Hadden zij wel opgetreden en de kindjes meteen teruggestuurd, was ons allen een hoop ellende bespaard.” Naast Mpema wil het federaal parket zeven ambtenaren vervolgen omdat ze effectief geen alarm sloegen.

Zelf wast ze haar handen in onschuld. Ook al zijn de Belgische adoptieouders die nietsvermoedend een geroofd kind adopteerden en het federaal parket overtuigd van haar schuld. Binnenkort wacht de gewezen PS-kandidate voor de Europese Parlementsverkiezingen een strafproces waarin ze moet terechtstaan voor het gijzelen van adoptiekindjes, het ontvoeren van kindjes uit Gemena, oplichting en fraude. Ze riskeert (opnieuw) jaren in de gevangenis te belanden.

Spilfiguur in Congolese adoptiefraude Julienne Mpemba (42) doorbreekt stilte en haalt zwaar uit naar ambtenaren Franse Gemeenschap

Rad van tong, vurig temperament. FOTO: GUY PUTTEMANS

Onze krant trok onlangs naar Gemena en vond er de échte ouders van Samira, Jaëlle en Zakiatu, de geroofde kindjes in kwestie. Zij werden in november 2015 als valse wezen op het vliegtuig naar Zaventem gezet, samen met 9 kinderen uit Mpemba’s weeshuis, wél bestemd voor adoptie. “Ik vind het heel erg voor die ouders én voor hun nieuwe, Belgische ouders”, zegt Mpemba. “Het is ontoelaatbaar wat er met die kindjes is gebeurd, maar ook al beweren het federaal parket én hun ouders het tegendeel: ik heb daar geen schuld aan, want zat toen in Congo in de gevangenis.”

“Zonder geld geen adoptiekind”

Dat zat zo: in de maanden voordien had Congo alle buitenlandse adopties geblokkeerd, na vermoedens van dubieuze praktijken. Ook die uit Mpemba’s weeshuis stonden on hold. Omdat er – dixit Mpemba – onvoldoende fondsen waren om de meer dan dertig baby’s en kindjes van eten, drinken en medicijnen te voorzien, vroeg ze de Belgische adoptieouders rechtstreeks om geld. “Acht van de twaalf ouders weigerden en dat vond en vind ik nog steeds onbegrijpelijk. Per slot van rekening ging het toch om hun kind?” En dus redeneerde Mpemba: eerst betalen, anders geen kind op het vliegtuig. Gijzeling, volgens het federaal parket.

Spilfiguur in Congolese adoptiefraude Julienne Mpemba (42) doorbreekt stilte en haalt zwaar uit naar ambtenaren Franse Gemeenschap

Julienne Mpemba wacht nog lange strijd om haar onschuld aan te tonen. FOTO: GUY PUTTEMANS

Bewuste of onbewuste vergissing?

Na een hevige ruzie met de Belgische ambassadeur in Congo belandde ze een tijdje in de cel. “Meteen na mijn vrijlating ben ik gedesillusioneerd op het vliegtuig huiswaarts gesprongen. Wat bleek: in de dagen voordien waren er meer dan tien kindjes uit het weeshuis gehaald en naar België overgevlogen.”

Ze verheft haar stem en krijgt tranen in haar ogen als ze over die scènes praat: “Mama Yvette, die het weeshuis dagelijks runde, bevestigt dat er geen sprake was van enige identificatie door de lokale politie. En zo zijn die drie kinderen uit Gemena in België beland, wat nooit de bedoeling was. En nog erger: sommige van de achtergebleven adoptiekindjes zijn niet veel later gestorven. Dan breekt mijn hart.”

De Belgische ouders spreken die versie categoriek tegen en hekelen haar chronologie van de feiten. Ze zeggen dat Mpemba maar al te goed wist dat de ouders van de (geroofde) kindjes uit Gemena nog leefden en stuurden hen lang voor “de vergissing” al foto’s van Samira, Jaëlle en Zakiatu, hun beloofde “adoptiekind.”